Футболна статистика – класирания на първенствата, програма с мачове, H2H за всяка среща. Освен това, разкриваме 4 недостатъка, които сайтовете за статистика не ни казват. И намираме решение!

Футболна статистика: програма, мачове, класирания

🏅 Топ🇪🇺 Европа🌎 Свят🎽 Национали⚽️ Други

🏆 УЕФА


🇬🇧 Англия

🇧🇬 България

🇩🇪 Германия

🇪🇸 Испания

🇮🇹 Италия

🇫🇷 Франция

🇧🇪 Белгия

🇳🇴 Норвегия

🇵🇹 Португалия

🇷🇺 Русия

🇹🇷 Турция

🇫🇮 Финландия

🇳🇱 Холандия

🇸🇪 Швеция

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Шотландия

🇦🇺 Австралия

🇦🇷 Аржентина

🇧🇷 Бразилия

🇨🇳 Китай

🇺🇸 САЩ

🇯🇵 Япония


⚽️ Приятелски турнири

🏆 КОНМЕБОЛ

🏅 КОНКАКАФ

🌏 Азия

🇪🇺 Европа

🗺️ Свят

Липсва първенство, което следите често? Или има сгрешен линк? Пишете ни!

През това време, подробна статистика за всеки футболен турнир може да намерите ТУК.

Съвети:

  • Отидете в Програма на даден турнир, кликнете върху мач и ще видите подробна H2H статистика за срещата – топ факти, изминали срещи, последни и следващи мачове, данни за играчите, позиция в класирането, обобщена статистика за Под/Над голове в мачовете на отборите.
  • Отидете в Класиране на даден турнир и ще видите общото класиране. Но може да сортирате таблицата само с резултатите по домакинства, гостувания, за полувреме. А по-надолу на страницата ще намерите форма на отборите и таблица (матрица) с всички резултати от първенството.

Статистика за футбол – защо не можем без нея?

Ясно е. Статистиката за футболни мачове ни е необходима, за да се ориентираме какви резултати постигат отборите и как се движат в класирането. По този начин съдим за тяхната форма.

Но не можем без статистика и заради чисто психологически аспект!

Човешкият мозък възприема по-добре числа и таблици, отколкото текст. И на тяхна база много по-лесно може да вземе решение. Например, при избор на футболни прогнози.

Като нашият мозък не се интересува дали това решение е правилно или не. Най-важното за него е да вземе някакво решение, да реши задачата. Това го кара да се чувства спокоен.

Но стига на тема психология…

Точно и затова сайтовете за статистика са толкова популярни. Просто умът на залагащите има нужда от числата и таблиците, за да реши по-лесно и бързо на какво да заложи.

Полезна ли е статистиката за прогнозиране на мачове?

Разбира се, футболната статистика е добър помощник. Понякога и единственият, ако не разполагаме с лични наблюдения, новини и друга информация за отборите.

Статистиката ни показва формата на отборите, какви цели гонят предвид класирането, как се представят като домакин/гост, колко гола вкарват и допускат на мач, каква е традицията в срещите с опонента…

Но няма да задълбавам много тук. Защото всеки залагащ гледа статистика! И всеки за него си е преценил защо я гледа и с какво му е полезна.

А когато някой тренд стане твърде очевиден преди мач, то той се превръща и в един от най-играните за деня. Вижте: топ 5 залози днес.

Недостатъци на статистиката и как да ги отстраним?

Статистиката за спортни събития и футболни мачове има 4 основни недостатъка. Вижте кои са те и как да минимизираме тяхното влияние.

1. Статистическите данни са за минали събития

Независимо колко точна и подробна е статистиката, тя все пак е за вече минали събития.

И да, тя показва трендовете. Но ако тези трендове са негативни за даден отбор, то е сигурно, че вече се работи за отстраняване на проблемите и подобряване на резултатите.

Това може да стане чрез смяна на тренировки, схема, футболисти, треньор и други промени в клуба. Но обикновено разбираме за тях в мач, който вече грешно сме прогнозирали предвид миналите резултати.

Ясно е, че всеки футболен клуб следи статистически данни. И ако да речем няма чиста мрежа от дълго време, е почти сигурно, че в тренировките ще се работи усилено по подобряването именно на този аспект от играта им.

Но какво може да направим по въпроса, за да минимизираме този недостатък?

Би било добре да потърсим новини за двата отбора преди мача. Например, да проверим за инфо за нов треньор или да прегледаме съобщенията в специализиран Чат за футбол.

Чудесна идея е да погледнем и в официалните страници на отборите. Ще се учудите колко полезна информация може да намерите там преди мач, особено в сайтовете на популярните отбори!

По същата логика, може да разгледате официалните интернет страници на турнира, от който е въпросната среща. Там също има важни новини.

А ако не ви се рови, просто прегледайте добре обосновани и аргументирани прогнози от про типъстъри, които би трябвало да са направили нужните проучвания. Като следните:

2. Неточно оценяване на представянето на отборите

Има мачове, в които отбор бие незаслужено. Често това не може да се разбере от статистиката. Защото ударите може да са били 10-5, но чистите голови положения да са били 1-3 за другия отбор.

Притежанието на топката също може да ни подведе. Това, че даден отбор е притежавал повече топката не означава, че е се е представил по-добре в мача и че е създал нещо опасно в атакуващ план.

Същото може да се каже и за броя ъглови удари, свободни удари, картони и други компоненти, които научаваме от традиционните данни за футбол.

Подробности за неточната картина, която ни дава стандартната статистика, може да прочетете в статията на 24 часа по тази тема.

Така че ако даден тим е спечелил щастливо, това трудно ще го разберем от статистиката. Ще отчетем грешно, че този отбор е във форма и ще се изненадаме, когато в следващия мач се издъни с гръм и трясък.

Но и за този недостатък има решение. Вижте xG данни, показващи колко справедливи са били резултатите от мачовете.

3. Неправилно разчитане на статистиката и резултатите

Ако даден отбор е в серия от 5 победи, дори и заслужени, може лесно да заключим, че той е в чудесна форма. Но тези успехи може да са постигнати срещу слаби отбори, срещу такива без цели или с проблеми.

Затова е добре правилно да разчетем статистиката. Да не гледаме само сериите и резултатите, които са постигнати, а и срещу какви отбори са:

  • дали се борят за нещо, особено в края на сезона;
  • дали им е бил приоритетен турнира;
  • дали са били срещу добър/слаб домакин или гост;
  • дали са били срещу тимове със слаба или силна защита/нападение;
  • дали са имали важни отсъстващи футболисти;
  • дали са били в натоварен график и други.

Също важно е да отчетем какви резултати постига отборът срещу тимове от категорията на днешния им опонент, предвид позицията му в класирането.

4. Залози без стойност

Но дори и да сте минимизирали влиянието на първите три недостатъка, следвайки препоръките, този последния трудно може да го избегнете!

Защото когато залагате на събития, следвайки трендовете, то и коефициентите са много ниски. И обикновено няма стойност в тях.

Например, отворете програмата на предстоящия кръг на френската Лига 1 и вижте каква е ставката за победа на ПСЖ. И то независимо от опонента!

Освен това, не забравяйте, че всяка серия или тренд си има своя край.

Но пък има играчи с дарба да разчитат статистиката. Благодарение на нея те поддържат страхотна успеваемост в залозите. А дори успяват да намират стойностни залози и по този начин.

За щастие, тези бетинг акули участват в нашата игра с прогнози за топ типстъри.

Генерирани прогнози на база футболна статистика

Ровенето в статистика не е от най-вълнуващите занимания за мнозина.

За щастие има математически прогнози на база статистическите данни, които оценяват шансовете за краен изход в мача. Те дори генерират и най-вероятния точен резултат.

Ето компютърно генерирани прогнози за най-популярните първенства:

Защо са полезни тези генерирани прогнози ли? Много просто. Когато изучавате статистиката за даден мач вие интуитивно ще достигнете до извода кой отбор какъв шанс има за успех предвид миналите резултати. Нещо, което ви се дава наготово от тези генерирани прогнози.

Както е казано – не работи много, а умно. Така че вместо сами да стигнете до извода от статистическите данни, може да го вземете на готово от генерираните прогнози. А вие да се съсредоточите в изследване на другите фактори – тези за минимизиране на недостатъците на статистиката, които описахме по-горе.

Недостатъкът на генерираните прогнози е, че те оценяват резултатите без значение от съперника. За тяхното изчисление е все едно дали даден отбор е загубил от първия или от последния в класирането. Но с един бърз поглед в статистиката може да видите какви са били опонентите в последните мачове.

Заключение: статистика за футбол – на кой помага повече?

Всички букмейкъри имат раздел с подробна футболна статистика за всеки мач и първенство. Явно не ги е страх да ни предоставят тези данни.

А и чрез тези данни „помагат“ на нашия мозък да вземе решение (без значение дали е правилно) и да заложим. По-горе обясних за психологическия феномен, от който явно се възползват и букитата.

Вече започвам да се питам на кой помагат повече сайтовете за футболна статистика – на букмейкърите или на залагащите?!

Затова колкото и да е полезна, не е добра идея да разчитаме само на статистиката за футбол. Трябва да се научим да я разчитаме правилно и да вземем предвид другите фактори, които описахме по-горе.

В заключение:

Футболната статистиката ни помага да вземем по-лесно решение за залог. Но не ни гарантира, че това решение е правилно. И в дългосрочен план ни намалява шансовете за успех, ако разчитаме само на нея.