Финалндия - Русия (...
 
Notifications
Clear all

Финалндия - Русия (16.06.2021г; 16:00ч)

 

The Emperor
(@the-emperor)
Почетен Типстър
Регистриран: преди 1 година
Статии: 347
Автор на темата  

Прогноза: 1:2

Коефициент: 10,00

Първенство: "Евро" 2020

Анализ:

   Тактическа прогноза!!

   Започва втори кръг. Най-напред искам да уточня, че всички анализи базирани на това кой как е играл в квалификациите, проверките и директните мачове между отборите са пълна глупост и липса на какъвто и да е професионализъм. Това е съвсем друг турнир, при съвсем други правила, при съвсем други условия, при съвсем друг заряд и каквото още искате. Тук фокусът е само върху първите мачове, какво предстои в третите и още нещо.

   Финландия започна с победа срещиу Дания с 1:0 в мач, в който се прибра и дебнеше да контраатакува. Размина им се няколко пъти и дочака своя шанс, който реализира. После се доокопа и удържа. Да не забравяме, че огромно значение изигра инцидента с Кристиан Ериксен, на който желая от все сърце да премине успешно през това изпитание. Точката днес ще ги класира на 100% преди невъзможният за нищо мач срещу Белгия. Няма никакви поводи да се очаква по-различна игра от тях за постигане на целта. Така че тук няма какво да кажа интересно.

   Русия започна с катастрофа срещу Белгия - 0:3, и то в Санкт Петербург. Мач, в който бяха обречени да се бранят от начало и логично да търсят промяна на резултата след почивката. Нито едното, нито другото успяха да постигнат. Разбира се Белгия е водачът в ранглистата на ФИФА, пък дори и да не е реално това, но самочувствието е наранено. И тук първи извод: Русия като аутсайдер (или на български - като опълченци) не ги бива. Поне във футбола. Но днес ще бъде друго. Отново в Санкт Перербург, но вече ще им трябва победата, за да са на кантар с три точки за 1/8-финалите преди срещата с Дания. Ето тук вече става интересно - да предвидим как ще изглежда Русия като фаворит. Между другото и точката ще ги остави в играта, но тогава ще се търси абсолютно задължителна победа срещу Дания. Тогава с четири точки се минава. С две едва ли. При загуба днес победата срещу Дания вече няма да е гаранция, защото с три точки и гарантирано отрицателна голова разлика ще гарантира, че момчетата на Путин няма да си минат границата на това "Евро". И така, ето го залогът им за днес: при победа са на кантар и са в силна позиция, при равен остават и е неясно, при загуба отпадат.

   Днес Русия няма алтернативата на обедата. Какво казва историята?

   Малка Финландия не се подчинява на Сталин. И затова той нарежда инвазия. Т.нар. Зимна война, приключила на 12 март 1940 г., нанася големи щети на Червената армия - не на последно място заради силния дух на финландците.

   През есента на 1939 година СССР и Финландия водят преговори за териториални отстъпки. Съветският съюз претендира за част от Карелския провлак, за острови във Финския залив и за "аренда" на финландския полуостров Ханко. В замяна Финландия трябва да получи по-голяма като площ, но далеч не толкова ценна територия в Карелия, която де факто се състои само от гори и блата.

   От съветска страна оправдават войната с необходимостта да се отмести границата по-далеч от Ленинград. Но принципно схемата е същата като тази, по която са подписани договорите за взаимопомощ с балтийските страни. Което, както знаем, завършва в крайна сметка с тяхната окупация. Финландците обаче не отстъпват на натиска. И тогава, по вече изпробван сценарий, във Финландия е сформирано т.нар. "народно правителство" начело с Ото Кусинен - комунист, избягал в Русия още през 1918 година. Именно това марионетно "правителство" моли Червената армия за "помощ".

   Финландците разполагат само с 32 танка и два бронирани автомобила. Още около 30 танка са останали от Първата световна война, но те могат да се използват само като неподвижни бойни "бази". А Червената армия разполага с цели 2 289 танка. Тоест, в началото на т.нар. Зимна война Съветският съюз има значително превъзходство. Затова в Москва са убедени, че ще успеят да разгромят финландците само за няколко дни.

   Червената армия обаче се натъква на твърда и умела съпротива. И успява да пробие едва след като съветският контингент е увеличен на 760 000 души - тоест, става три пъти по-голям от финландския.

   Съветско-финландската война продължава малко повече от три месеца, но нанася големи щети на Червената армия - не на последно място заради силния боен дух на финландците. Целият финландски народ се изправя в защита на родината си. Важна роля изиграва и фактът, че съветското командване подценява както бойните способности на финландските войски, така и труднопроходимите местности. Вместо с противотанкови оръдия, с каквито почти не разполагат, финландците вадят съветските танкове от строя чрез бутилки със запалителна смес, които точно тогава получават името "коктейл Молотов".

Увертюра към съдбовното решение на Хитлер

   Все пак накрая финландците са принудени да се съгласят с подписването на мирен договор със Съветския съюз - в дългосрочен план войната с една толкова мощна държава е безнадеждна за малка Финландия. Според договора, подписан в Москва на 12 март 1940 година, Финландия е принудена да направи териториални отстъпки - при това значително по-големи от тези, за които Съветският съюз настоява преди началото на войната. Макар че губи 11 процента от територията си, а 430 000 души остават без дом, най-важното за Финландия е, че успява да устои и да запази своята независимост.

   Трагичната равносметка от тази война: 26 000 финландци загиват, над 43 000 са ранените. Убитите и безследно изчезналите от съветска страна са почти 127 000, 246 000 души са ранени. СССР понася и сериозна политическа загуба - като "страна-агресор" е изключен от Обществото на народите (ОН). А Хитлер, който следи внимателно хода на войната и вижда грешките на Червената армия, стига до извода, че Вермахтът лесно ще се справи с нея. Така съветско-финландската война се оказва увертюра към решението на Хитлер да нападне Съветския съюз.

   Ще се опра на историята - трудна победа за Русия с жертви.

 

   P.S. Все пак водка Финландия е по-хубава от водка Руски стандарт!!

   Пожелавам си успех!!

   😉


Харесано от: mitko_winner и Baiko
Цитирай
The Emperor
(@the-emperor)
Почетен Типстър
Регистриран: преди 1 година
Статии: 347
Автор на темата  

Тук исках да предложа победа за Русия с един гол, но не го видях. Затова трябваше да избирам между 0:1 и 1:2. Като резултат добре, но относно играта очаквах малко повечко от Финландия.


Харесано от: Baiko
КоментарЦитирай
Сподели:

Виж още футболни прогнози